Irene S. Räisänen
skrivarsidan.nu (2007)

Det här är ingen typisk finsk kriminalroman, den platsar mellan de amerikansk hårkokta deckarna och ryska klassiska romaner. Vilket inte är dåligt för en debutant. Dessutom är den välskriven och inte allför lång med sina 315 sidor. Bara det en bedrift idag.
Kriminalromanen är fiktiv men ligger verkligheten nära. Två ryska atomvapen är på drift och vi får följa överste Grigoris Malevs utredning om hur det har kunnat hända. Rätt snart upptäcker han sig vara en bricka i ett spel långt bortom hans kontrol- Så långt håller berättelsen trots att den späds ut av en hel del vodka. Men när den tar en sväng över till Estonias förlisning då tar den ett steg för långt bort från själva handlingen.
Estonias öde säljer men jag tycker inte Koo Reimans behöver ta till det. Förlaget borde ha övertygat författaren om att berättelsen håller ändå. Dessutom tappar kriminalromanen farten, och mit intresse, i mitten. Det blir helt enkelt för mycket personer och bihistorier att hålla reda på. Som i sann rysk romantradition.

Är du intresserad av att läsa ovanlig finsk kriminalroman som är allt annat än finsk rekommenderar jag Mörk natt djupt hav.