Bild
Maija Haanpää

feber1
2015
Häftat
148x210 mm
176 sidor
Livet som Feber
ISBN 978-91-87185-37-3

Maija Haanpää har tagit fasta på sin ungdoms erfarenheter och berättelser som hon har fått höra om krigsåren 1939–1945. Med dessa som inspirationskälla väver hon ihop en berättelse om familjen Aaltonen, om familjemedlemmarnas drömmar, besvikelser och öden. Några av de personer som är med i den här romanen var även
med i hennes bok Med linjebussen genom livet (Linja-autolla läpi elämän, 2004).
Familjen Aaltonen lever mitt i fattigdom, osäkerhet och rädsla. Familjemedlemmarnas egna minnesbilder, drömmar och personliga val bär framåt i svårigheterna, men flätar sig emellanåt samman till en ångestfull härva som suddar ut gränserna mellan dröm och verklighet. Vetskapen om dödens närhet överskuggar vardagslivet, men tron på att kriget en gång kommer att ta slut och drömmen om en bättre morgondag ger styrka att av det njugga levernet även dela med sig till andra.
Med några autentiska brev från krigsåren, som Maija Haanpää har bevarat i sin ägo, levandegör hon sitt berättande. På detta sätt bildar minnen, sinnebilder och fiktion en hel by, där dess invånare lever i sin vardag, men ändå hela tiden tänker på dem som är ”där någonstans”.
– Marja Räihä

Pris i Sverige: 209:-
Pris i Finland och i övriga euroländerna: 20 €          
 
                                                                                                          Finns i lager